شبیهسازی تغییرشکل پلاستیک استنت پزشکی در کامسول
- فرزانه مقصودی

آنژیوپلاستی ترانس لومینال از راه پوست (Percutaneous transluminal angioplasty) یا به اختصار PTA به کمک استنتگذاری یک روش متداول جهت بازنمودن شریانهای مسدود شده و درمان تصلب شریان میباشد. در این جلسه مدلی از فرآیند انبساط استنت به کمک نرمافزار کامسول مورد بررسی قرار گرفته است. به کمک این نرمافزار و قابلیت آن در کوپل ماژولهای مختلف، میتوان پارامترهای موثر بر فرآیند از جمله طراحی استنت، میزان تنش وارده بر رگ، کرنش، جنس استنت، فشار اعمالی و غیره را بررسی نمود. همچنین نتایج حاصل از مدلسازی امکان بهینهسازی فرآیند را نیز فراهم میکند.

نمایش توزیع تنش در حین انبساط استنت پزشکی

منحنیهای dogboning و foreshortening با اعمال فشار
استنتگذاری چگونه انجام میشود
در فرآیند استنتگذاری از یک بالون و استنت به عنوان یک وسیله بیومکانیکی جهت بازنمودن شریان خونی استفاده میکنند. استنت یک لوله توری متخلخل است که بر روی یک بالون در نوک کاتتر (catheter) قرار گرفته و تا حد امکان فشرده میشود. مجموعه استنت و بالون از طریق شریان به محل انسداد هدایت میشود. هنگامی که در محل موردنظر قرار گرفت، بالون متورم شده و منجر به انبساط استنت میگردد. پس از انبساط استنت تا اندازه مناسب، بالون تخلیه شده و از شریان خارج میشود. استنت در محل گرفتگی رگ باقی مانده تا به عنوان داربست دائمی سبب باز نگه داشتن شریان شود.
چرا شبیه سازی فرآیند استنتگذاری ضروری است
کاشت استنت جهت باز نمودن شریانها بسیار متداول است و آنژیوپلاستی در اکثر مواقع همراه با بالون و فرآیند استنتگذاری انجام میشود. اگر فرآیند استنتگذاری به درستی انجام نشود منجر به گرفتگی مجدد شریان در همان محل میگردد. مطالعات نشان داده که یکی از عوامل موثر در موفقیتآمیز بودن این فرآیند، تنش وارده بر روی دیواره رگ ناشی از کاشت استنت میباشد. هرچه میزان تنش بیشتری از جانب استنت به رگ اعمال شود، احتمال آسیب رسیدن به رگ و گرفتگی مجدد آن افزایش مییابد. بنابراین بررسی عوامل موثر بر فرآیند از جمله طراحی و هندسه استنت، جنس استنت، فشار اعمالی وارده بر آن، تنش ایجاد شده بر دیواره رگ، کرنش محیطی و غیره نیازی ضروری است. امروزه متخصصین به کمک نرمافزارهایی همچون کامسول به مدلسازی و شبیهسازی فرآیندهای رایج پزشکی، مهندسی و صنعتی روی آوردهاند. با شبیهسازی فرآیند استنتگذاری با کامسول و بررسی دقیق پارامترها، میتوان در کمترین زمان و با کمترین خطرات و آسیب به بیمار، پارامترهای موثر بر فرآیند را بررسی نمود، به نتایج بهینه دست یافت و از بروز این مشکلات آتی جلوگیری نمود.
تکنیکهای این آموزش
- چگونگی استفاده از global equation و تعریف تابع
- تعریف و استفاده از انواع frame ها و استفاده از material frame و spatial frame در روابط
- نکات مربوط به مشریزی دستی
- استفاده از حل دائم با Auxiliary sweep به جای حل وابسته به زمان در مسئله شبه استاتیکی
- تغییر scale در study
- استفاده از stop condition در study
- ایجاد شکل ظاهری بهتر در نتایج با deformation و material appearance
- استفاده از دستور with در روابط به منظور ارجاع به پارامتر مدنظر در یک step خاص
- ایجاد animation
قدم اول یادگیری
برای شروع فرآیند یادگیری این نرمافزار قاعدتاً قبل از هر چیز نیاز است تا این نرمافزار را بر روی سیستم خود نصب نمایید. برای شروع نصب میتوانید از اینجا از راهنمای نصب کامسول در سایت کامسولینک استفاده کنید.
اگرچه در تمامی آموزشها تلاش بر این بوده تا کار با ابزارهای مورد نیاز نرمافزار آموزش داده شود، اما اگر قصد دارید به خوبی بر نرمافزار مسلط شوید حتما دوره مقدماتی را از اینجا تماشا کنید.

به منظور انجام پروژه کامسول
ضبط آموزش اختصاصی برای فراگیر
پشتیبانی کامل از آموزش
سلام. در این فیلم یک قسمت را متوجه نمیشوم. تابع piecewise وابسته به زمان که در مدل اضافه شد، برای چی بوده و معنی آن چیست؟
باسلام و احترام
در این مثال شعاع استنت که با اعمال فشار افزایش می یابد وابسته به زمان است و این یک فرآیند شبه استاتیکی است.